Apa itu propolis?

propolis avail beauty untuk rawatan kencing manis manfaat-propolis

 

Apa yang dihasilkan oleh lebah? Sebagian besar dari Anda pasti akan menjawab madu, sebuah makanan yang telah dikenal betul manfaatnya. Namun, tahukah Anda, bahwa madu bukanlah satu-satunya produk yang dihasilkan oleh lebah? Selain madu, lebah juga menghasilkan produk yang sangat bermanfaat lainnya yang disebut dengan propolis.

Propolis adalah zat lengket atau getah alami yang dihasilkan oleh lebah madu. Zat lengket ini merupakan campuran liur lebah, beeswax, dan beberapa kandungan lainnya. Ketika lebah mencampurkan getah pohon dengan zat yang mereka keluarkan dari tubuh, mereka akan menghasilkan sebuah zat lengket berwarna coklat kehijauan yang berguna untuk melapisi sarang mereka. Nah inilah yang disebut dengan propolis.

Lebah madu mengumpulkan getah dari berbagai tanaman untuk mengisi celah dan lubang-lubang pada sarang mereka. Hal ini dilakukan untuk melindungi sarang dari ancaman luar, seperti mikroba.

Kata propolis sendiri berasal dari bahasa Yunani yaitu, ‘pro’ (depan) dan ‘polis’ (kota). Zat ini digunakan para koloni lebah untuk mempertahankan lingkungan sarang mereka dari radikal bebas melalui pengurangan pertumbuhan mikroba pada dinding sarang, mencegah aliran udara yang tidak terkendali ke sarang, serta menjaga kelembapan dinding sarang, serta perlindungan terhadap para hewan pemangsa.

 

SELAIN madu kelulut, propolis iaitu sejenis campuran resin yang dihimpunkan serangga berkenaan daripada sumber-sumber botani sebagai penutup ruangan terbuka kecil dalam sarang merupakan antara produk yang boleh dihasilkan melalui penternakan serangga itu.

Menurut pemilik Great Farm, Dr. Ibrahim Shuib, bagi tujuan komersial dan perubatan, dianggarkan sebanyak 3,000 produk boleh dihasilkan daripada propolis.

“Mengikut sarang spesies kelulut terlibat, propolis terbahagi kepada dua jenis iaitu propolis lembut dan keras serta rapuh.

“Antara manfaat bahan tersebut ialah ia dapat membantu melancarkan peredaran darah sebelum masuk ke dalam tisu badan manusia,” jelasnya.

Tambah beliau, propolis berbau herba itu juga boleh dimakan sebaik sahaja ia dikeluarkan dari sarangnya. Ini kerana sifat semula jadi serangga itu yang menitik beratkan aspek kebersihan dalam sarang dan juga tempat tinggal ratu.

“Selain itu, propolis juga bersifat antibakteria, antivirus dan antikulat,” ujarnya yang mengisar dan menapis bahan berkenaan sehingga saiz 75 mikron untuk dijadikan kapsul.

Produk sampingan lain penternakan kelulut ialah roti lebah, yang kaya dengan kandungan asid folik dan vitamin D kompleks. Ia dikatakan baik untuk kulit dan sistem badan manusia. Seperti propolis, roti lebah juga boleh dimakan sejurus dikeluarkan daripada sarang.

Menurut Ibrahim, asid folik dalam roti lebah juga membantu fungsi otak.

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *